Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
HEMEN BİLGİ AL
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu tedavi seçeneklerinin hangisinin hasta için daha uygun olduğuna doktor ve hasta beraber karar vermelidir. Bu yöntemler mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ile bel fıtığı semptomları oldukça hafifler. Cerrahi tedavi ancak hiçbir ameliyatsız bel fıtığı tedavisinin semptomların giderilmesini sağlamadığı durumlarda düşünülebilir. Bel fıtığı çoğu zaman ameliyat gerektirmeden tedavi edilebilir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Yöntemleri
Bel fıtığı tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hangi yöntemin hasta için daha iyi olacağı doktor kontrolünde belirlenmelidir. Genel olarak ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde aşağıda belirtilen yöntemler kullanılır.
Epidural Enjeksiyonlar İle Bel Fıtığı Tedavisi
Epidural enjeksiyonlar ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde sıklıkla kullanılan yöntemler arasındadır. Epidural enjeksiyon genellikle öncesinde fizik tedavi ya da medikal yöntemlerin denenip bu yöntemlerin semptomları azaltmadığı durumlarda uygulanır. Epidural enjeksiyon lokal anestezi altında epidural boşluğa steroid bir ilacın enjekte edilmesi yoluyla uygulanan bir yöntemdir. Steroid ilacın enjekte edilmesiyle sinir köklerinde yer alan iltihap azaltılarak semptomlar giderilir ve kişi rahat hareket edebilme özgürlüğüne kavuşur.
Fizyoterapi İle Bel Fıtığı Tedavisi
Fizyoterapi ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde yaygın olarak uygulanan yöntemlerden biridir. Hastanın uzman bir fizik tedavi doktoru ile çalışması bu tedavi yönteminde oldukça önemlidir. Fizyoterapide ilk aşamada sıkışan sinirlerdeki baskıyı azaltmak hedeflenir. Egzersizler buna yönelik olarak yapılır. Sonraki seanslarda ise omurganın stabilize edilmesi ve dayanıklılık ile esnekliğin arttırılmasını hedefleyen egzersizler uygulanır.
Soğuk Terapi İle Bel Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisinde etkili olan yöntemlerden bir diğeri de soğuk terapidir. Soğuk terapi ile bel fıtığı tedavisinde ağrıyı azaltmak, ısı uygulamasında ise kasları yumuşatarak kas sertliğini gidermek hedeflenir.
Ameliyatız Bel Fıtığı Tedavisinde Radyofrekans
Radyofrekans yönteminde sinire uygulanan bir iğne ile sinir dokusu tedavi edilip, ağrı sinyalinin beyne gönderilmesi engellenir. Radyofrekansla bel fıtığı tedavisinde iyileşme süresi oldukça kısadır. Ağrıyı engellediği için ilaçlara olan ihtiyacı azaltır. Güvenli bir tedavi yöntemidir. Hasta birkaç gün içerisinde günlük aktivitelerine dönebilir.
Lazer İle Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için uygulanan yöntemlerden biri olan lazer tedavisi ile diskin çevresindeki dokularda yer alan hücreler uyarılıp, kan dolaşımı arttırılarak iltihabın azaltılması hedeflenir. İşlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Lazer tedavisinin hızlı sonuç veriyor olması ve herhangi bir yan etkisinin bulunmaması bu tedavinin en önemli avantajlarındandır. Lazer tedavisi ile fıtığın boyutu küçülebilmektedir.
Ozon Terapi İle Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
Ozon terapi lokal anestezi altında uygulanan ve diskin fıtıklaşan bölümlerini küçülterek sinirlerdeki baskıyı azaltmayı hedefleyen bel fıtığı tedavisi yöntemlerinden biridir. Ozon terapi ile bölgedeki kan akışı iyileşir, iltihaplanma azalır ve fıtıklaşan diskin iyileşmesi için gerekli olan kök hücreleri o bölgeye yönlendirmek için sinyal gönderilir. Tedavi sonrası hasta günlük hayatına çok kısa sürede dönebilir ve uzun vadede herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel fıtığı omurların arasında yer alan disklerin zaman içerisinde yırtılması, kayması ya da şişmesi sonucu oluşur. Diskler yaşlanmanın doğal etkisi ile elastikiyetini kaybedebileceği gibi hareketsiz yaşam tarzı, ağır kaldırma, yanlış beslenme ve genetik faktörler sebebiyle de zarar görebilir. Bu da bel fıtığına sebebiyet verip hem bel hem de bacakta ağrıya sebep olabilir. Bel fıtığına sahip hastanın idrar kaçırma, güç kaybı, karıncalanma, uyuşma gibi semptomları da olabilir.
Bel Fıtığı Tedavisi
Bel fıtığı tedavisi için cerrahi tedavinin yanı sıra birçok alternatif ameliyatsız tedavi seçeneği mevcuttur. Cerrahi uygulama öncesi ameliyatsız bel fıtığı tedavisi yöntemlerinin uygulanması önerilir. Hastaya uygun olan yöntemin belirlenmesi ile bel fıtığı ağrılarından kısa sürede kurtulmak mümkündür. Bu tedavilerin uygulanmasına rağmen iyileşme sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi düşünülmelidir.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Ankara
Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi için hangi yöntemin hastaya daha uygun olduğunu belirlemek ve tedavi sürecini planlamak için Ankara’da yer alan Dr. Soytürk kliniğini ziyaret edebilirsiniz. Uzm. Dr. Yasemin Soytürk ile bel fıtığının sebep olduğu ağrılardan kısa sürede kurtulabilir ve yine çok kısa sürede günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Ankara için Çukurambarda yer alan kliniğimizi ziyaret ederek ya da iletişim numaralarımız üzerinden bizlerle irtibata geçerek randevu ve bilgi alabilirsiniz.
Bel Fıtığı Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmeli?
• Ağır kaldırmak bel fıtığı için en önemli risk faktörlerinden biridir. Bu yüzden taşıdığımız ağırlığı vücut mekaniğine uygun taşımalıyız. Alışveriş ağırlıklarını iki elimize eşit olarak bölmemiz gerekir. Koli gibi ağır nesneleri vücudumuza yakın tutarak bedenimizle hareket ettirmeliyiz.
• Yerden birşey alırken öne eğilerek değil, dizlerimizi hafif kırarak, çömelerek almak gerekir. Yüksekteki raflardan birşey alacağımız zaman uzanmamalı, tabure gibi bir yükseklik kullanılmalıdır.
• Masa başı çalışıyorsak 40 dakikada bir 1-2 dakikalık kısa molalar vererek yerimizden kalkmalıyız.
Otururken bel boşluğunu dolduracak şekilde ince bir yastık kullanmalı, ayaklarımızın altına yükseltici koyarak diz eklemimizin kalça ekleminden daha yüksekte olması sağlanmalıdır.
• Araba kullanırken koltuğumuz dik olmalı yine bel boşluğu desteklenmeli ve direksiyona olan mesafemizi ayarlamalıyız. Kollarımızı öne uzattığımızda direksiyon simidinin el bilek hizasına gelmesi gerekir. Eğer parmak hizamıza geliyorsa direksiyondan uzakta oturuyoruz anlamına gelir.
• Yatarken yan yatmalı, dizlerimizi kırarak hafifçe karnımıza çekmeliyiz. Sırtüstü yatıyorsak dizlerimiz altına yastık koymalıyız. Yüzüstü yatmaktan kaçınmalıyız.
• El çantası yerine sırt çantası kullanmayı tercih etmeliyiz.
• Topuklu ayakkabılar bel kavisini artırarak bel omurlarına binen yükü artırdığı için giymemeliyiz.
• Yatağımız çok yumuşak olmamalıdır.
• Belimize binen yükü azaltmak için fazla kilolarımızı vermeliyiz ve vücudumuzun doğal korsesi olan karın ve sırt kaslarımızı güçlendirmek için doktorunuzun size verdiği özel egzersizleri düzenli olarak yapmalıyız.
Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi Mümkün Mü?
Bizimle İletişime Geç
Uzm. Dr. Yasemin Soytürk ile iletişime geçmek için tıklayınız!